Hva gjør du nå, Vidar Sanderud?
|
Ingen over. Svært få, om noen, ved siden av. Han er en av tidenes største KIL-legender. Stopperen som spilte fletta av Roberto Baggio. Bokstavelig talt..
Hva gjør du nå, Vidar Sanderud?
- Jeg jobber i Norges Fotballforbund og har gjort det siden 1995. I tillegg trener jeg Kongsvingers nyopprykkede 2 div lag for kvinner sammen med Finn Willy Taugbøl.
Få steder har fostret så mange gode fotballspillere som Sør-Odal, sammenlignet med innbyggertallet. Kanskje med unntak av Stryn, der Flo-klanen har løftet kommunen inn i statistikken. Uansett, er det hevet over enhver tvil at odølingene har foret KIL med en rekke gode fotballspillere. De aller fleste av dem forsvarsspillere.
Spillere som tidligere KIL-stopper Charles Berstad og Galatasarays Martin Linnes er flasket opp i Sør-Odal. Det samme er Sanderuds naboer fra Finholt-grenda, nåværende KIL-gutter Christian Røer Fredrik Mani Pålerud. Også Sandnes Ulfs Kent Håvard Eriksen er fra Sør-Odal.
Denne meriterte lista over toppspillere klarer ikke Kongsvinger kommune å måle seg med i dag.
Hva gjør fotballen i Sør-Odal riktig som Kongsvinger-fotballen ikke har greid på lenge, Vidar?
- Jeg tror at mye er tilfeldigheter. Det er ikke unikt at det er slik. Det er ikke så mange topplag som har fostret opp sitt eget lag, det er ofte spillere som er samlet fra mindre steder rundt i distriktene. Distrikt-Norge er godt representert blant topplagene. Det viktigste KIL kan gjøre for å sikre seg disse spillerne er å stimulere til mest og best aktivitet rundt om i Glåmdalsdistriktet, da vil de fortsatt være sikret de de beste spillerne når de er modne for å ta steget.
Naboer i rødt og hvitt
Sanderud følger tett fortsatt. Da vi gjør dette intervjuet har han nettopp sett KIL slå Strømmen i generalprøven. Men selv om fotballskoene, drakta og benken i garderoben er byttet ut med NFF-trøye og kontor på Ullevaal stadion har han ikke gitt slipp på sitt KIL-engasjement.
Vi spør han om hans forhold til KIL i dag, og hvordan den tidligere stopperen bedømmer KILs muligheter til OBOS-ligaen.
- Jeg følger godt med KIL, og det var viktig at de klarte et velfortjent opprykk til OBOS-ligaen. Så blir det litt ekstra når to av spillerne i stallen er svært lokale for meg; Fredrik M Pålerud som er nærmeste nabo og Christian Røer som er «nesten» nabo. I tillegg spiller min datter Marianne på 2 div kvinner, i tillegg spiller også Mikaela (dattera til søskenbarnet mitt) for KIL. Så Finnholt har aldri vært bedre representert i KIL.
Landslagskaptein
Vidar kan se tilbake på en lang fotballkarriere i KIL. Han la skoene på hylla høsten 1993, etter å ha satt Roberto Baggio og andre internasjonale klassespillere på plass i dobbeltoppgjøret mot Juventus i UEFA-cupen. Da kunne han se tilbake på en 13 år lang karriere i KIL-drakta som blant annet inneholder 259 kamper, 23 mål, 8 U21 landskamper, 4 UEEFA-cupkamper, og kun 9 gule kort (!). I landskamp mot Jugoslavia (1982) fikk KIL-legende også lov til å dra på seg kapteinbindet.
- Det som i ettertid har gitt størst inntrykk er nok det gode samholdet blant spillere, trenere og ledere og den entusiasmen som ble vist av alle som var opptatt av KIL-fotballen. Det merkes fortsatt den dag i dag, og er et synlig bevis på hvor mye kraft og energi det er i idrett når man lykkes. Jeg var ekstremt heldig som fikk være en del av denne epoken. Det var en glede og entusiasme som jeg aldri har opplevd maken til. Uansett hvor du beveget deg så var alle opptatt av fotballen. Det ga enormt med energi som vi kunne ta med oss ut på banen.
- Når det gjelder det sportslige så er det veldig vanskelig å rangere opplevelsene, men jeg kommer selvfølgelig ikke utenom møtene med Juventus, det var stort, men samtidig også litt uvirkelig. Det var datidens storhet i europeisk fotball. De vant europacupen år etter år og laget bestod av tyske, italienske og brasilianske landslagsspillere. Lille Kongsvinger skulle møte Europas beste klubblag! Det var litt rart, men vi kom oss veldig godt ut av begge kampene og i ettertid er dette blitt en «snakkis» også utenfor Kongsvinger.
- Andre kamper av spesiell betydning er debykampen mot Odd i 1981 hvor vi vant 2-1. Opprykkskampen i 1982 var spesiell, med lastebiler i svingene slik at alle skulle få se, det hadde nok ikke vært aktuelt i dag. Første kampen i Tippeligaen mot meriterte Lillestrøm som endte 2-2. Det å få representere Norge i landskamp som kaptein var selvfølgelig stort.
Sett tilbake på den vanvittige karrieren Sanderud og KIL-laget som satte Kongsvinger på fotballkartet, er det mange som har lurt på hvor gode de var sammenlignet med dagens Tippeligaspillere.
- Hehe, skulle ønske jeg kunne svare deg, men det får vi aldri svar på. Vi hadde helt andre forutsetninger enn det er i dag. Vi trente ute på Tråstad nesten uansett hvor kaldt det var, om det var snø og is spilte ingen rolle. Jeg husker spesielt våren best, lørdagstreningene kl. 10.00 hvor det hadde vært kuldegrader om natten og banen ikke var slåddet etter siste trening på fredag. Det var ikke optimale forhold, men det var det beste vi hadde. I dag trenes det på kunstgress hele året, inne i hallen på vinteren og ute på Gjemselund på sommeren. Det blir nesten to forskjellige idretter vi snakker om og helt umulig å sammenligne. Men vi kan jo håpe og tro at med de samme forutsetningene så ville vi klart oss bra.
Imponert over KIL-fansen
Vidar Sanderud var og er kjent som en sindig og rolig mann. Vi klarer ikke på nåværende tidspunkt å huske en eneste episode der han fyrte seg opp over en dommeravgjørelse. For Vidar var ingen, større enn laget. Da vi spør Vidar hvem som er det største KIL-spilleren han har spilt med, kommer svaret diplomatisk.
- Det er et umulig spørsmål å svare på. Rett og slett fordi et fotball-lag består av mange forskjellige typer med ulike ferdigheter. Alle blir viktige i sine roller. Jeg er mer opptatt av at spillerne skal være gode rollemodeller for klubben og det har det vært mange av i KIL. Det vil være med å sikre en god ettervekst
Noe på hjertet du har lyst til å dele med KIL-fansen?
- Tusen takk til dere alle! Jeg vet dere ofrer mye for å følge laget og spillerne, det er ikke annet enn svært imponerende! Det må «vi» spillere aldri glemme. Dere går en meget spennende sesong i møte. Jeg tror laget kan overraske mange. KIL har et godt lag! Den viktigste jobben dere kan gjøre er å støtte opp under laget og vise at dere bryr dere. Være der både i motgang og medgang. Dette er selvfølgelig kjente ting for dere, men som jeg tidligere har sagt ligger det enormt mye energi og kraft på tribunen. Dette hører og registrerer spillerne. Dere er mye viktigere enn dere tror.
Spillerfakta er også denne gangen hentet fra www.fozzum.com
Foto: Christer Madsen/NFF
Forfatter: Lars Joakim Hanssen
Del p facebook
|
|
Kommentarer
|
|
|
|
|
|