Neste kamp
Stjørdals-Blink - Kongsvinger
07.06.2020, 18:00
Forrige kamp
Kongsvinger - Åsane n - n
31.05.2020, 18:00
KIL Supporterklubb 30 år!
16. februar 1977. En viktig dag for KIL supporternes historie. Da ble KIL supporterklubb stiftet. 5 år før det oppsiktsvekkende opprykket til landets øverste divisjon.

Ingen i dagens styre kan si så mye om den hendelsen. Knapt noen i styret var født den gangen. Det å skrive om denne 30 åringen er derfor vanskelig. I hvert fall om de første 10-15 årene. Undertegnede har vage minner fra barndommen om at man kjente noen voksne som skulle på chartertogtur til Bergen. Sånt drev supporterklubben med den gangen, bestilte eget tog på borteturer og fylte det fullt. Lokalbefolkningen var på midten av 80 tallet i en opprykksrus som fikk selv sindige glåmdøler til å gå av skaftet. De første sesongene var Gjemselund som regel fylt med mellom 3000 og 5000 tilskuere hver kamp. Spesielt før sittetribuna kom. Det var helt sikkert gode tider for supporterklubben. Askeladden fra de dype skoger klamret seg fast i øverste divisjon og tok sågar bronsemedaljer i serien.

Starten på 90 tallet var også god for supporterne. Det måtte være fantastisk å ha verv i supporterklubben og planlegge turer når KIL skulle ut i UEFA cup. Å få halve Vinger med til Växjö i sør-Sverige. Og i neste omgang få arrangere tur til Italia, Torino, Stadio del Alpi. KIL mot Juventus. Året før ble det også arrangert en sølvfest, KIL hadde blitt nr to i landets øverste divisjon etter Rosenborg. Nevnes bør også charterfly til Bodø i semifinale i cupen. Og busskonvoi til den klassiske kvartfinalen i Moss.

Supporterklubben på 90 tallet ble ledet av Johnny Tråstadkjølen. Han var supporterklubben. Han fikk ting til å skje. Til og med egen butikk i gågata ble drevet en periode. Der solgte man KIL supportereffekter, drakter og utstyr fra engelske lag og diverse annet.

Utover 90 tallet var interessen ganske stor for KIL, så stor at det hadde oppstått tre forskjellige supportergjenger. Supporterklubben med Tråstadkjølen og hans generasjon som styrte alt som hadde med supporterutstyr og reiser. Felt F supporterne som satte farge på sittetribuna. Felt F supporterne lagde fanzines og hadde en livlig Løfsgård på indre bane i tillegg til å være sentrale rundt ”Fetter Ulstein”, puben med telefonoverføring av bortekamper. Og til slutt hadde vi de som på folkemunne ble kalt ”bermen”, ungdommene fra midt på ståtribuna. De som lagde bannere og bokstavelig talt leven på bortekamper. Tribunens sangere. Og ikke alltid like populære hos Tråstadkjølen og co på grunn av noe utagerende oppførsel på borteturer til tider.

I 1999 ble det bestemt at de tre supportergrupperingene skulle gjøres til en. På årsmøtet i 1999 ble det derfor valgt inn folk i styret både med lang fartstid i supporterklubben, fra felt F og fra ”bermen”. Et unikt år i supporterklubbens historie som skulle bli Tråstadkjølens siste som leder. 1999 ble også det året KIL rykket ned fra Tippeligaen etter 17 sammenhengende år i landets øverste divisjon. Dette var starten på en periode med motgang både for supporterklubben og ikke minst KIL.

I 2000 forsvant Tråstadkjølens generasjon og felt F ut av supporterstyret. Igjen satt representanter fra ”bermen” med hele ansvaret. Interessen rundt KIL dalte sammen med manglende sportslige resultater. I 2001 skjedde KIL Toppfotballs største skam: Laget rykket ned i skammens divisjon, 2. divisjon. Det ble tyngre og tyngre å drive supporterklubb. Folk gadd ikke gå på kamper. Seriekamper ble spilt på Jessheim og Grindvoll. Hver eneste kamp i 2. divisjon føltes som om noen pissa på klubblogoen. KIL Toppfotball ble vanstyrt, både fra sidelinja og fra kontorene. Skal ikke dvele mer med denne perioden. Men interessen var så lav en periode at de få som drev supporterklubben den tida vurderte nedleggelse. Heldigvis fikk klubben en liten sportslig opptur og nye krefter ville inn i styret supporterklubben. Gamle ærverdige KIL supporterklubb overlevde også de mørkeste årene i klubbens historie.

I 2003 kom Vegard Skogheim til Kongsvinger. Oppturen for laget startet. Opprykket fra 2.divisjon ble etter hvert et faktum. Supporterklubben begynte så smått å røre på seg igjen. I 2004 var laget tilbake i 1. divisjon og hadde en enorm flyt som medførte kvaliktur til Bodø. To fly og 250 supportere i Bodø i november! De gode tider var tilbake!

I løpet av de tre årene laget vårt har etablert seg i 1. divisjon har KIL supporterklubb gradvis bygd seg opp igjen. Man har vekst i medlemstall, hatt TIFO show, fått en solid økonomi, kommet på nett, bidratt til at det knapt nok er spilt en KIL kamp noe sted på kloden de siste årene uten at det røde flagget har vaiet for KIL.

Ved starten av 2007 ser utsiktene for supporterklubben lysere ut enn på mange år. Det begynner å bli en del aktive supportere igjen. Både ungdom som knapt husker at laget var i Tippeligaen og de etter hvert voksne ”bermen” supporterne.

KIL Toppfotball er på vei tilbake for fullt, det samme gjelder supporterklubben. To gamle kjemper som er i ferd med å reise seg igjen.

KIL supporterklubb er 30 år. Og framtida ser lysere ut enn på svært lenge!

(bilde)
Tidligere ledere og nåværene leder Thomas Ramstad.


Foto: Jonas KrabsethDel på facebook
Kommentarer


Navn:
Tekst:
Spørsmål: 1+1=? (sikkerhet mot spam)
Siden er programmert og designet av Håkon Teigen Lund. All grafikk er laget av Magnus H Ruud